Forum MojeWakacje.pl Strona Główna
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Węgry - przydatne informacje
Autor Wiadomość
Marta
Gość
Wysłany: 2009-06-22, 12:51   Węgry - przydatne informacje

mam 21 lat nad balaton do siofoku jezdze co roku odkad skonczylam 2 latka :) polecam wszystkim to miejsce szczegolnie mlodym ktorzy lubia sie dobrze bawic, jest duzo pubow dyskotek imprez na plazy koncertow pogoda piekna no i jest niedrogo naprawde polecam! kocham to miejsce.

Aga
Gość
Wysłany: 2009-06-22, 12:51   

W sobotę wróciłam z Siofoku. Pogoda w kratkę. 2 Dni upał a pozostałe dni raczej pochmurno i ... 1 cały dzień lało. Mimo to polecam wyjazd. Okolica warta zobaczenia. Przejazd promem do Tihany i dowrót do Siofoku samochodem wzdłuż Balatonu. Miasteczko Tihany cudowne - dachy domów pokryte strzechami i sklepy z paprykami. Wyzjazd do Budapesztu również polecam. Jazda autostradą w godzinę - trzeba zaopatrzyć się na stacji benzynowej w winietki ok. 20 zł i ważna jest 4 dni. W Budapeszcie warto mieć nawigacje wówczas zwiedza sie bezproblemowo. Parkingi cena za godz. ok. 240-260 F. Zarto zobaczyć: Góre Gellerta - niesamowite widoki na miasto, Pałac Królewski - najwieksza budowla na Węgrzech, która robi niesamowite wrażenie, Baszte Rybacką (równiez niezapomniane widoki na miasto) i kościół Św. Macieja, Parlament, Operę, Katedrę Św. Stefana i ... oczywiście most Łancuchowy - polecam jazde nim i wilele innych ciekawych miejsc. Pozdrawiam i zachęcam do wyjazdu

Tomek
Gość
Wysłany: 2009-06-22, 12:52   

Bylem tam i mowie wam szczerze ze WEGRY to spoxxx kraj moze jedzonko niejest zbyt jadalne ale raz sie zyje!!! Trzeba poznawac kraje i zdobywac wiedze...Radze wam tam jechac bo jest tam fajnie.W Budapeszccie tez jest spoxxx.WEGRY IS THE BEST!!!

Agata
Gość
Wysłany: 2009-06-22, 12:52   

BYłam tam w 2007 i w 2008r. Piewrwszy raz byłam w Miszkolcu a 2 raz nad Balatonem. Według mnie bardziej opłaca sie jechać do Włoszech do Wenecij, bo ceny są podobne :):):) Ale i tak Węgry gorąca polecam a przede wszystkim baseny termalne!!:)

Janusz
Gość
Wysłany: 2009-06-22, 12:53   

Ktoś pisząc o największych miastach Węgier nie napisał o Miszkolcu (Miskolcs),którego lliczba mieszkańców wynosi ponad 200 tysięcy i jest drugim po Budapeszcie miastem Węgier ,trzeci jest Debreczyn (Debrecsen). Nie pytajcie Węgrów o Szeged bo to znaczy po węiersku 4 litery -ich Sz nasze S i na odwrót. Udvozlet.

Ya
Gość
Wysłany: 2009-06-22, 12:53   

Na Węgrzech ytrzeba wiedzieć gdzie pójść i co zwiedzić. Jak dla mnie było super!!! Miasteczka pod Budapesztem są bardzo przyjazne i jedzenie naprawdę dobre i w dużych ilościach za mniejsze pieniądze jak w Polsce! Spróbujcie zupy wiśniowej z lodami w Kecskemet, PYCHA!

Ryś
Gość
Wysłany: 2009-06-22, 12:54   

Węgry są fajne , dobre jedzenie, przystępne ceny , uprzejmi ludzie , jedyna wada to śmierdzące toaletry na kąpieliskach, ale tam się tyulko siusia :)

Ryszard
Gość

Wróciłem kilka dni temu z Węgier i byłem W Hajduszoboszlo było super warto jechać również wieczorem jest co robić.

Piotr
Gość

Witam - ogolnie mam pytanie czy byl ktos ostatnimi czasy na Hajduszoboszlo?? a konkretnie chodzi mi czy jest tam co robic wieczorami ?? zycie nocne istnieje w tej miejscowosci ?? mam zamiar sie wybrac i poszukuje jakiegos info. pozdr,

K@M@
Gość
Wysłany: 2009-06-22, 12:55   

Wy wszyscy mówicie ze Węgry są do bani a dokładnie mi się podobało ponieważ wole zwiedzac inne kraje i je poznawac bo i tak węgry wygraja z naszym krajem czyli polską G-Unit mówi że Węgry to syf a jak jest w Polsce?Gorzej!!!W Tokaju na ulicy wiszą kwatki na lampach a w polsce już ich by niebyło!!Ludzie sa kulturalni i niegapia sie na nas jak porażenia bo przynajmniej na mnie się tak gapią!!Polecam Węgry odpoczniecie od takiej wsi ja POLSKA!!!

Dunia
Gość
Wysłany: 2009-06-22, 12:55   

za malo informacji wejdzcie na www.google.pl i wpiszcie wegry tam klikniecie na wegry wikipedia i prosze 6 bitych stronek formaciku A-4 wiem bo zciągałam jest tam nawet cos o rolnictwie w wegrzech jest takze o ustroju politycznym naprawde wszystko co chcecie polecam serdecznie polecam ci LOL tam znajdziesz doslownie wszystko

Olka
Gość
Wysłany: 2009-06-22, 12:56   

Ja byłam w Egerze i jestem bardzo zadowolona! Baseny sa super, miasteczko jest poprostu urocze! jesli ktos lubi zwiedzac to codziennie mozna zobaczyc cos ciekawego np. Bazylika, zamek, Stare miasto, Dolinna Pięknej Pani i wiele innych! Gorąco polecam!

Stanisław
Gość

Spędzilem w Miszkolcu 10 dni we wrześniu 2008. O kwaterę prywatną nie ma problemu w dzielnicy Tapolca. Na wielu domach wiszą napisy ( w języku polskim też). ceny od 2000 Ft (około 30 zl). Im wyższy standard tym drożej. Poza sezonem nie ma problemu z wynajmem pokoju z dostępem do kuchni, lazienki, wc, ogrodzonego parkingu przy domu.Stołować sie można w licznych barach - tradycyjne potrawy jednodaniowe typu bogracz, zupa gulaszowa itp od 600 Ft (ok. 9.- zł). Piwo 320 Ft, wino od 400 Ft, w sklepach głównie samoobsługowych ceny zblizone do polskich. Ludzie spokojni, radośni, życzliwi dla Polaków. Po sezonie cisza i spokój. Wejście do grot z gorącą woda 1800 Ft za 4 godziny, każda nastepna godzina to 400 Ft. Gorąco polecam.

Jarek
Gość

Węgry.Świetna sprawa,dużo ciekawych miejsc,baseny,kompiwliska,świetne hotele,restałracje i bardzo mili ludzie,świetne przygody i piękne jeziora.Warto tam przyjechać nawet po to by pszerzyć super przygode.

Grześ
Gość
Wysłany: 2009-06-22, 12:57   

Żadnego problemu w porozumeniu się. Węgrzy są wykształceni i bez problemów można się dogadać po niemiecku, angielsku i rosyjsku. Byliśmy tam już 4 razy. Raz na dwutygodniowych wakacjach (Eger, Miszkolc, Hajduszoboszlo i puszta), a 3 razy w Budapeszcie na kilkudniowych wypadach. 15 sierpnia jedziemy po raz piąty. Tym razem nad Balaton. Zupełnie w ciemno, z rowerami na dachu samochodu, na 2 i pół tygodnia.

Odpowiedz do tematu
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach